Danes je 23.3.2023

Input:

Sedež podjetja in identifikacija za namene DDV

24.11.2017, , Vir: Verlag Dashöfer

2017.24.2.3 Sedež podjetja in identifikacija za namene DDV

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Hrvaški državljan s stalnim prebivališčem na Hrvaškem je v Sloveniji odprl s.p. Ukvarja se s programerskimi storitvami, kar pomeni, da njegovo delo ni vezano na pisarno, ampak računalnik. Na Hrvaškem ni zaposlen in tudi nima odprte kakšne druge dejavnosti. V Sloveniji ima s.p. registriran na naslovu, na katerem nima prijavljenega ne stalnega in ne začasnega prebivališča. Njegovi obiski v Sloveniji so občasni, živi in dela na Hrvaškem.

Gospod v Sloveniji ne bo opravljal dejavnosti, torej slovenskim podjetjem ne bo izstavljal računov, ampak želi izdajati račune v EU, zato se želi registrirati za DDV, ampak samo za tujino.

Kakšen je njegov status? Se šteje za tujca ali ne? Je treba oddati vlogo DDV-P2 ali DDV-P3? Kakšni so pogoji, da se lahko registrira za DDV za izdajanje računov v EU? Kaj je treba vlogi priložiti?

Uvodoma želim poudariti, da bi bilo za podajanje korektnega odgovora vsekakor nujno podrobno poznavanje dejanskega stanja. V nadaljevanju tako podajam nekaj ključnih elementov, ki so vam lahko v pomoč, nikakor pa ne more služiti kot edina osnova za rešitev vašega problema. Glede na razumevanje se odgovor v nadaljevanju nanaša zlasti na splošna opozorila z DDV področja. Svetujem, da se o problemu posvetujete tudi s svojim davčnim svetovalcem, ki primer natančno pozna.

Glede na vsebino vašega