Danes je 18.8.2022

Input:

Napotitve delavcev v povezavi z novim Zakonom o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS) in pravili, ki veljajo za napotitev v Avstrijo

18.5.2017, , Vir: Verlag Dashöfer

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Imamo IT službo, ki občasno hodi v Avstrijo (včasih za 1 dan ali tudi za več dni) na matično podjetje, kjer se delavci šolajo, imajo sestanke in tudi vzporedno delajo. Imamo informacijo, da gre v tem primeru za napotitev delavca in potrebuje A1 (tudi če gre za en dan) ter spremembo zavarovalne osnove, saj dela v Avstriji. Ali je temu dejansko tako? Ali bi bilo tudi dovolj, da ima delavec potni nalog in A1, kjer ne bo spremembe zavarovanja in se pot šteje kot službena pot? 

V kolikor v Avstriji tudi dela, se bo obravnaval kot napoteni delavec, četudi je to občasno. Po 1. 1. 2018 se bo zavarovalna podlaga avtomatsko spreminjala, tako da službene poti iz tega naslova ne bodo več mogoče. Službeno potovanje v skladu s slovensko sodno prakso je le tisto, ki:

  • ne predstavlja rednega opravljanja dela na sedežu delodajalca oz. v kraju, dogovorjenem s pogodbo o zaposlitvi;
  • storitve, opravljene v okviru službene poti, ne pomenijo neposrednega opravljanja dejavnosti;
  • brez pogodbe o izvajanju storitve z naročnikom oz. uporabnikom;
  • delodajalec pa za opravljanje začasnega dela delavca v tujini ne bo prejel oziroma ne pričakuje, da bo prejel plačilo.

Primeri službenih poti: