Danes je 27.1.2020
Input:

DDV pri verižnih dobavah in storitvah prevoza blaga

22.7.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.15.2.2 DDV pri verižnih dobavah in storitvah prevoza blaga

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Slovensko podjetje (ID zavezanec) bi kupilo blago od irskega podjetja (ID zavezanec) in to blago prodalo bosanskemu podjetju.

A)

Želeli bi, da bi šlo blago direktno od irskega podjetja v BiH, brez “postanka “ v Sloveniji. Ker prevoza ne bomo izvajali mi, bomo za to najeli (mi oz. naš špediter) prevoznika, ki ima ustrezno opremo, t. j. tovorno vozilo s hladilnikom. Lahko da bo to Irec, lahko Nemec, Slovenec ali Bosanec, itd. Kako bo oz. bi moral izgledati račun prevoznika za ta prevoz? Račun za prevoz bo izdan nam kot drugemu v verigi, mi pa ga bomo prefakturirali naprej. Dogovorjeno je namreč, da stroške prevoza krijeta irsko in bosansko podjetje. S kakšnimi DDV členi oz. kakšnimi obdavčitvami moramo mi naprej prefakturirati ta prejeti račun?

Moramo ta del, ki se nanaša na BiH podjetje, zajeti na istem računu kot blago? Je zadeva podvržena carinjenju? Mora biti račun za prefakturirano prevozno pot posebej zaračunan in s kakšno klavzulo? Menim, da bi lahko šlo za oprostitve po 52/1/e ZDDV-1.

B)

Kaj se spremeni (glede na dileme iz vprašanja pod točko A), če blago vseeno pride v Slovenijo, kjer ga pretovorimo na drug tovornjak (posledično verjetno drug prevoznik), ki bo to blago odpeljal dalje do bosanskega podjetja?

Posledično me še zanima, kam se zavedejo promet blaga in promet prevoza. Blago: